ហេតុអ្វីវីតាមីន B12 មានសារៈសំខាន់ខ្លាំង?

វីតាមីន B12 ចេញមកពីក្រុមវីតាមីន B។ ទោះជាយ៉ាងណាក៏ដោយ មិនដូចវីតាមីនផ្សេងទៀតទេ វីតាមីន B មិនអាចផលិត ឬស្តុកក្នុងរាងកាយរបស់អ្នកទេ ហើយវាអាចបានមកពីអាហារធម្មជាតិមួយចំនួន ឬអាហារបំប៉នតែប៉ុណ្ណោះ។ វីតាមីន B12 គឺជាតម្រូវការជីវជាតិសំខាន់សម្រាប់រាងកាយ ដោយសារវាជួយក្នុងការផលិតកោសិការឈាមក្រហម ការពារសរសៃប្រសាទពីការខូចខាត និងធានាឱ្យមាននូវលំនឹងរចនាសម្ព័ន្ធនៃក្រូម៉ូសូមមួយចំនួន ក្រៅពីនេះវាជួយដល់មុខងារផ្សេងៗក្នុងរាងកាយផងដែរ។ រាងកាយមនុស្សមានសមត្ថភាពក្នុងការផលិតកោសិកាឈាមក្រហមរាប់លានគ្រាប់នៅរៀងរាល់នាទី។ ប៉ុន្តែដំណើរការនេះអាចកើតឡើងបានដរាបណាមានការផ្គត់ផ្គង់គ្រប់គ្រាន់នៃវីតាមីន B12 ដើម្បីនាំយកនូវអុកស៊ីសែនទៅជុំវិញរាងកាយប៉ុណ្ណោះ។ ផ្ទុយទៅវិញ កង្វះវីតាមីន B12 អាចធ្វើឱ្យមានបញ្ហាទាំងទៅលើរាងកាយ​ និងផ្លូវចិត្ត ដូចជាគំហើញចុះខ្សោយ ដំបៅមាត់ ភាពមួរម៉ៅ និងជំងឺបាក់ទឹកចិត្ត។

ការពិតសំខាន់ដែលត្រូវដឹងអំពីវីតាមីន B12

ដោយហេតុថា វីតាមីន B12 មិនអាចស្តុកទុកក្នុងរាងកាយរបស់អ្នកបាន ដូច្នេះវាត្រូវការឱ្យមានការផ្គត់ផ្គង់ជាប្រចាំថ្ងៃតាមរយៈប្រភេទអាហារ ឬផលិតផលជំនួយសុខភាពមួយចំនួន។ ឧទាហរណ៍៖ មនុស្សធំដែលមានអាយុពី 19 ទៅ 64 ឆ្នាំ ត្រូវការវីតាមីន B12 ប្រហែល 1.5 មីក្រូក្រាម (mcg) ក្នុងមួយថ្ងៃ។ ផលិតផលអាហារដែលជាប្រភពវីតាមីន B12 រួមមាន ត្រី សាច់ ពង និងផលិតផលទឹកដោះគោ។
* វីតាមីន B12 គឺជាប្រភេទដែលអាចរំលាយក្នុងទឹក និងអាចធ្វើដំណើរក្នុងលំហូរឈាមបាន។

ការទទួលទានជាប្រចាំនៃផលិតផលអាហារទាំងនេះអាចធានាថា រាងកាយរបស់អ្នកទទួលបាននូវបរិមាណគ្រប់គ្រាន់នៃវីតាមីន B12 សម្រាប់តម្រូវការប្រចាំថ្ងៃរបស់អ្នក។ ប៉ុន្តែនេះអាចជាបញ្ហាសម្រាប់អ្នកហូបបួស និងអ្នកហូបតែបន្លែ ដោយសារការទទួលទានអាហារដែលធ្វើចេញពីរុក្ខជាតិអាចធ្វើអោយការផ្គត់ផ្គង់វីតាមីន B12 សម្រាប់រាងកាយមានការពិបាក (ដែលជាចម្បងមានក្នុងអាហារសាច់ប៉ុណ្ណោះ)។ សំណាងណាស់ ជម្រើសអាហារដែលផលិតសម្រាប់អ្នកហូបបួស និងអ្នកហូបបន្លែមួយចំនួនមានផ្ទុកវីតាមីន B12។ អាហារទាំងនេះរួមមាន គ្រាប់ធញ្ញជាតិ ទឹកដោះធ្វើពីរុក្ខជាតិ នំប៉័ង និងដំបែជីវជាតិ។ ជាការជំនួស អ្នកក៏អាចជ្រើសរើសជំនួយរាងកាយរបស់អ្នកជាមួយនឹងវីតាមីនបញ្ចូលគ្នា ដែលរួមមាន វីតាមីន B12 និងសារធាតុរ៉ែ ក៏ដូចជាជីវជាតិសំខាន់ៗដទៃទៀតដែលជាតម្រូវការសម្រាប់សុខមាលភាពមុខងាររាងកាយ។

តើ​វីតាមីន B12 ជំនួយ​សុខភាព​របស់​អ្នកយ៉ាង​ដូចម្ដេច

វីតាមីន B12 (ដែល​គេ​ហៅ​ផងដែរ​ថា ខូបាឡាមីន) ដូច​នឹង​វីតាមីន B ទាំងឡាយ​ផ្សេងទៀត​ដែរ គឺ​រលាយ​នៅក្នុង​ទឹក1។ ទោះជាយ៉ាងនេះក៏ដោយ វីតាមីន​នេះ​មិន​ត្រូវ​បាន​រក្សា​ទុក​តាម​ធម្មជាតិ​ឡើយ ប៉ុន្តែ​ជំនួសមកវិញ វាត្រូវ​បាន​ស្រូប​ដោយ​រាងកាយ​អ្នក​តាមរយៈ​ការទទួលទាន​អាហារ​ជាច្រើន​មុខ1,2។ ឧទាហរណ៍ អាហារ​ដូចជា​សាច់ក្រហម សាច់ត្រី ស៊ុត សេរៀល​មាន​អាហារូបត្ថម្ភ និង​ផលិតផល​ធ្វើ​ពី​ទឹកដោះគោ1,2។ វីតាមីន B12 មាន​សារៈសំខាន់​សម្រាប់​ដំណើរការ​មួយ​ចំនួន​នៅ​ក្នុង​រាងកាយ​មនុស្ស។ ទាំងនេះ​រួមមាន៖

1. ការផលិត​កោសិកា​ឈាម​ក្រហម

សមត្ថភាពរបស់រាងកាយរបស់យើងក្នុងការផលិតកោសិកាឈាមក្រហមរាប់លានជារៀងរាល់នាទីគឺមានការចូលរួមមួយផ្នែកធំ ដោយសារការទទួលទានវីតាមីន B12 គ្រប់គ្រាន់ ដែលជំរុញឱ្យកោសិកាទាំងនេះបំបែកខ្លួនបានយ៉ាងល្អ។

2. ការជំរុញ​ការផលិត DNA

វីតាមីន B12 ធ្វើការ​រួមគ្នា​ជាមួយ​វីតាមីន B មួយទៀត ដែល​គេ​ហៅ​ថា​វីតាមីន B9 (ត្រូវបានគេស្គាល់ថាជា អាស៊ីត ហ្វូលិក) ដើម្បី​បង្កើត ព្យូរីន និង ផៃរីមីឌីន នៅក្នុង​រាងកាយ​អ្នក1។ ព្យូរីន និង ផៃរីមីឌីន គឺជា​មូលដ្ឋាន​នីដ្រូសែន ដែល​បង្កើត​ជាបណ្ដុំ​នៃ DNA នៅក្នុង​រាងកាយ​មនុស្ស4

អាហារដែលជាប្រភពរបស់វីតាមីន B12 រួមមាន៖

Beef steak icon

សាច់ក្រហម៖ សាច់គោ សាច់ចៀម

Fish icon

ត្រី៖ ត្រីប្លាធូ ត្រីសាល់ម៉ុន ត្រីធូណា

Bottle of milk and piece of cheese icon

ផលិតផលទឹកដោះគោ៖ ទឹកដោះគោ ឈីស ទឹកដោះគោ

3. ការលើកកម្ពស់​ប្រព័ន្ធ​មេតាប៉ូលីស​អូម៉ូស៊ីស្តែន

វីតាមីន B12 ក៏រួមបញ្ចូលគ្នាយ៉ាងមានប្រសិទ្ធភាពជាមួយនឹងអាស៊ីតហ្វូលិក ដើម្បីគ្រប់គ្រងកម្រិត homocysteine ​​ដែលជាប្រភេទអាស៊ីតអាមីណូដែលមានផ្ទុកស្ពាន់ធ័រនៅក្នុងឈាម5។ នេះគឺដោយសារតែការកើនឡើងកម្រិតនៃ homocysteine ​​​​ក្នុងឈាមត្រូវបានផ្សារភ្ជាប់ជាមួយនឹងហានិភ័យខ្ពស់នៃជំងឺសរសៃឈាមបេះដូង (CVD) 2,5 ។ ទោះជាយ៉ាងណាក៏ដោយ ទិន្នន័យបច្ចុប្បន្នមិនបង្ហាញថាការបន្ថែមវីតាមីន B12 ក៏អាចកាត់បន្ថយហានិភ័យរបស់បុគ្គលម្នាក់ៗក្នុងការវិវត្តទៅជា CVDដែរ 5

4. ការថែរក្សាស្រទាប់​មៃលីន

ការទទួលទាន​វីតាមីន B12 គ្រប់គ្រាន់ ធានា​ថា ស្រោម​មៃលីន ដែល​ការពារ​ប្រព័ន្ធ​ប្រសាទ​ស្ថិត​ក្នុង​សភាព​ល្អ1។ ដូច្នេះ សកម្មភាព​នេះ​នឹង​បង្ការ​កុំ​ឲ្យ​រាងកាយ​អ្នក​ទទួលរង​ការខូចខាត​ប្រព័ន្ធ​ប្រសាទ (ដែល​គេ​ហៅ​ផងដែរ​ថា រោគប្រសាទ) ដែល​ធ្វើ​ឲ្យ​ស្ពឹក និង​ទទួល​អារម្មណ៍​មិនស្រួល​នៅក្នុង​ស្បែក​របស់​អ្នក1

Quote – Vitamin B12 deficiency can affect between 1.5 and 15 percent of people

មនុស្ស​ភាគច្រើន​អាច​បំពេញបន្ថែម​ដល់​រាងកាយ​របស់​ពួកគេ​នូវ​វីតាមីន B12 ក្នុង​បរិមាណ​គ្រប់គ្រាន់ តាមរយៈ​របបអាហារ​ដែល​ផ្ដល់​សុខភាព​ល្អ​និង​មាន​តុល្យភាព។ ទោះជាយ៉ាងនេះក៏ដោយ ចំពោះ​អ្នក​ដែល​មាន​បញ្ហា​ក្នុង​ការ​ស្រូបវីតាមីន B12 យ៉ាង​មាន​ប្រសិទ្ធភាព អាហារ​បំប៉ន​សុខភាព​ដែល​មាន​ទម្រង់​ជា​ថ្នាំគ្រាប់ ឬ​ការចាក់​បញ្ចូល ត្រូវ​បាន​ណែនាំឲ្យប្រើ។ ឧទាហរណ៍ អាហារ​បំប៉ន​សុខភាព​ដែល​មាន​ក្រុម​វីតាមីន B ក្នុង​កម្រិត​ដូស​ដែល​ផ្ដល់​សុខភាព​ល្អ (10µg នៃ​វីតាមីន B12) ដែល​អាច​ផ្គត់ផ្គង់​ដល់​រាងកាយ​អ្នក​យ៉ាង​មាន​ប្រសិទ្ធភាព ជាមួយ​នឹង​វីតាមីន B ណា​មួយ ដែល​កំពុង​ខ្វះ​ក្នុង​ពេល​បច្ចុប្បន្ន។

Data from:
https://www.urmc.rochester.edu/encyclopedia/content.aspx?contenttypeid=19&contentid=vitaminb-12
https://lpi.oregonstate.edu/mic/vitamins/vitamin-B12
https://www.medicalnewstoday.com/articles/219822#benefits
https://www.albert.io/blog/what-is-the-difference-between-purines-and-pyrimidines/
https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminB12-HealthProfessional/

ទិញ

បេរ៉ូកាតាមប្រព័ន្ធអនឡាញ

ចំណេញពេលវេលាដោយចំណាយពេលតិចក្នុងការទិញទំនិញ ទិញបេរ៉ូកាសម្រាប់ជំនួយថាមពលតាមប្រព័ន្ធអនឡាញ។

ការរកឃើញ

ថាមពលវិជ្ជមាននៃជីវិត

ភាពនឿយហត់ធ្វើឱ្យអ្នកចុះខ្សោយ ប៉ុន្តែអ្នកមិនច្បាស់ថាមកពីហេតុអ្វី? ស្វែងយល់បន្ថែមដើម្បីដឹងអំពីការបង្កើនថាមពល និងកត្តាជំរុញថាមពលតាមធម្មជាតិសម្រាប់ទ្រទ្រង់តម្រូវការប្រចាំថ្ងៃរបស់អ្នក។